Přání, texty, významné dny - advent, věnec, Vánoce, Velikonoce, tradice, zvyky, dekorace, recepty, květiny, Večerníček, Mrazík, reklama, Kofola, prasátko, smrček, vázání kravaty, taneční kroky, polka, valčík, waltz, korunovační klenoty

Půjčujte si mezi sebou

Půjčky do 500.000 Kč s vynecháním banky

Více zde - klik ...

Počasí Kroměříž - Slunečno.cz

Krásný podzim přichází!

Nejen děti mají rády podzim kvůli kaštanům
Z nich a pak tvoří dekorace pro naše obydlí nebo jen tak pro radost.
Sklízíme úrodu ovoce - jablek , švestek, hrušek, hroznů a děláme si zásobu na zimu.
Oblíbené jsou také pečené kaštany . Nezapomeňte ochutnat burčák :-)

Státní svátky:

28. září

28. říjen

17. listopad

Rádi tancujete? Tak to se určitě zdokonalíte v tanečních
a pak nevynecháte ani jeden ples či bál !
Pro ty, kteří si rádi pospí, určitě ví, že bude opět zimní čas .
Ale raději nespěte na vavřínech a zkuste si letos urychlit cibuloviny pro vánoční stůl !
Protože 2.12.2018 je tu první adventní neděle.

Zavzpomínejme si na ně zapálením svíčky a položením věnce či kytice .
Martin na bílém koni jako vždy nepřijede.
Za to se poohlédněte po Svatomartinském víně ,
ke kterému se výborně hodí vypečená svatomartinská husička .

Kopírování je dovoleno pouze na dotaz!!! Kopírování je dovoleno pouze na dotaz!!!


Líbí se vám moje stránky. Odkaz na uložení zde - klik ...

Kaštanovník jedlý (setý) nebo-li Castanea sativa

23. září 2008 v 7:11 |  Květiny, stromy a keře
Na rozdíl od "kaštanu koňského a červeného" (Jírovec maďal a Jírovec pleťový) jsou lidově zvané "jedlé kaštany" pro spoustu lidí pochoutkou. Především je pak oblíbenou pochoutkou o vánočních trzích, kde již z dálky voní, po zakoupení nás hřejí v rukou i v žaludku.

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého, plody patří mezi skořápkovité.

Popis:
Plody vyrůstají na stromě v pichlavém kulovitém obalu, který v době zrání puká čtyřmi švy. Uvnitř jsou většinou 2-3 lesklé hnědé plody mající kulovitý tvar. Dole jsou světlé, nahoře mají špičku.


Dozrávání:
Jedlé kaštany dozrávají v září až v říjnu. Poznáme to podle puklého obalu. Plody se setřásávají, pokud však nespadnou sami.

Skladování:
Vyloupaná jádra je nutné po sběru ihned dosušit. Takto nám v chladu a suchu vydrží minimálně jeden rok.

Zdraví:
Kaštany jsou velmi bohaté na vitaminy skupiny B, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy.

Pěstování:
Kaštanovník roste v podobných podmínkách jako ořech vlašský. Miluje slunné polohy (především vinařské oblasti), chráněné před silnými mrazy a poryvy ledových větrů. Půda mu vyhovuje humózní, písčitá, nevhodné jsou jíly a vápnité půdy.

Pěstovné ze semene málo plodí, pro plody jsou vhodnější stromky roubované. Prvních plodů se však dočkáme až za 5 - 12 let. Kaštanovník vyniká v prostorných zahradách či sadech jako překrásný solitér dosahující 25 - 35 m výšky. Je to teplomilný opadavý strom, jehož tloušťka kmene někdy přesahuje až 2 m. Je příbuzný buku, má vznosnou korunou vejčitého tvaru. Dožívá se i několika set let.

Využití:
Pokud je kaštanovník vysazen v bukových a dubových porostech, lesní zvěři se tak jednoduše doplňuje zdroj přirozené potravy.

Z tvrdého a velmi odolného dřeva těchto stromů se dodnes vyrábějí čluny, sloupky, sudy a pražce.

Syrové kaštany jsou trpké, my lidé je konzumujeme pouze po tepelné úpravě. Velmi oblíbené jsou jako pečené kaštany. V kuchařských knihách najdeme na téma jedlé kaštany i četné slané variace. Výtečné jsou polévky i omáčky z rozmixovaných, pražených kaštanů. Vařené se podávají jako příloha k masu.

Melou se na mouku, která je jednou ze základních cukrářských surovin. Přidávají se do dortů, pudinků, chleba, pečiva i zmrzliny. Také se konzervují v cukerném sirupu, vyrábí se z nich i likér.

V USA si bez nich nedovedou představit nádivku do krocana.


Zde najdete několik receptů na přípravu kaštanů:
  1. Pečené kaštany
  2. Základní příprava kaštanů pro další využití
  3. Kaštanové pyré
  4. Základní cukrový sirup bez příchutě
  5. Kaštanový nákyp
  6. Staroanglická kaštanová nádivka do krocana
  7. Recept na nadívaného krocana

1. Pečené kaštany


Potřebujeme:
  • omyté kaštany
  • ostrý nůž
Postup:

Kaštany nařízneme ostrým nožem křížem (řez by měl být přibližně 2,5 cm dlouhý a asi 4 mm hluboký). Dáme na plech a upečeme v troubě při 200 °C.

Kaštany jsou obvykle hotové v okamžiku, kdy kuchyň naplní příjemná charakteristická vůně.

Pozor: Kaštany musíme vždy naříznou do kříže. Jinak se z nich stává časovaná bomba, která se pak těžko uklízí!!!

Tip: V krbu je lze připravit i na přímém ohni. V mikrovlnce zase pod poklopen na nejvyšší stupeň 4 minuty.

2. Základní příprava kaštanů pro další využití


Kaštany důkladně opereme a ostrým nožem nařízneme špičku každého plodu do kříže. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Hrnec zakryjeme pokličkou, vodu uvedeme do varu, pak teplotu snížíme a mírným varem kaštany vaříme asi 20 minut.

Vodu nesléváme, ale nádobu odstavíme na pět až sedm minut. Z hrnce pak nabíráme děrovanou naběračkou jen tolik kaštanů, kolik jich stačíme oloupat, dokud jsou horké. Odstraníme vnější i vnitřní slupku. Pokud kaštany zchladnou a nedají se dobře loupat, vodu v hrnci přihřejeme.

Nespotřebované kaštany v menších množstvích rozdělíme do mikrotenových sáčků, které uložíme do mrazáku. Můžeme je tak kdykoliv rozmrazit a použít.

3. Kaštanové pyré


Potřebujeme:
  • 500 g omytých kaštanů
  • 1 lžička rumu
  • cukrový sirup (viz další recept)
  • vodu
Postup:

Kaštany připravíme podle základního návodu (viz nahoře). Po oloupání všech kaštanů vodu nevyléváme. Vložíme do ní kaštany zpět a vaříme je cca 20 minut do změknutí. Musíme si však dávat pozor, aby se kaštany nepřipálily nebo nerozvařily.

Uvařené kaštany propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, přidáme cukrový sirup (musí být velmi hustý, aby pyré příliš nerozředil. Nakonec vmícháme rum.

Tip: Vhodná příloha do zmrzlinových pohárů, krémů, pěn a také toto pyré servírujeme k pečeným masům, hlavně zvěřině.

4. Základní cukrový sirup bez příchutě


Potřebujeme (na 0,5 l):
  • 3/8l studené vody
  • 500 g krystalového cukru
Postup:

Do dokonale čistého hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a rozpustíme jej. Pak nádobu s vodou postavíme na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přivedeme do varu. Vařící tekutinu postříkáme trochou vody a pěnu, jež se tvoří na povrchu, odstraňujeme. Cukr povaříme 5-6 minut.

Takto upravený sirup přes plátýnko prolijeme do skleněné nebo porcelánové nádoby a necháme ho vychladnout.

Vychladlý cukrový sirup buď hned použijeme, anebo jej nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme pro další upotřebení.

Tip: Chceme-li mít sirup hustší, vaříme jej o 5 minut déle, musí se však hned použít, jinak zkrystalizuje!

Poznámka: Základní recept na cukrový sirup používaný při výrobě mnoha druhů nápojů.

5. Kaštanový nákyp


Potřebujeme:
  • 14 dkg másla
  • 10 dkg strouhaných mandlí
  • 25 dkg vařených nastrouhaných kaštanů
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 1 kávovou lžičku citronové kůry
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 bílky (na sníh)
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanku na vysypání formy
Postup:

Umícháme máslo, cukr, žloutky do pěny. Vmícháme citronovou kůru, skořici. Potom mandle a kaštany. Zvlášť vyšlehané bílky opatrně vmícháme dokud se vše nespojí v jeden celek.

Do vymazané a vysypané formy vlejeme těsto, které upečeme při 170 °C do zlatova. Upečné vyklopíme, pocukrujeme a horké podáváme.

6. Staroanglická kaštanová nádivka do krocana



Připravte si:
  • 30 g másla plus trochu na vymazání
  • 1 vrchovatou lžíci cibule (jemně nasekané)
  • 120 g prorostlé slaniny (nakrájené na kostky)
  • 400 g kaštanů (jemně nasekaných)
  • 4 lžíce zelené petrželky (drobně nasekané)
  • 1 lžičku sekaného tymiánu
  • špetku muškátového květu
  • 230 g vepřové klobásy (nakrájené)
  • 1 rozšlehané vejce
  • sůl
  • pepř

Postup:

Na pánvi rozehřejeme (nepřepalte!) máslo a podusíme na něm cibuli se slaninou. Po změknutí sejmeme ze sporáku, přesypeme do velké mísy a důkladně smícháme s ostatními surovinami.

Překryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit - směs nesmí být ledová. Zapékací mísu vymažeme máslem, směs v ní stejnoměrně rozložíme, nahoře trochu uhlaďíme a upečeme.

Něco navíc...

7. Recept na nadívaného krocana



Potřebujeme:
  • krocana
  • 100g másla
  • sůl
Mandlová nádivka:
  • 150g mandlí
  • 60g cukru
  • 110g másla
  • 4 vejce
  • 5 housek
  • mléko na namočení housek
  • sůl
Kaštanová nádivka:
  • 200g jedlých kaštanů
  • ½ lžičky cukru
  • 140g másla
  • 4 vejce
  • 5 housek
  • mléko na namočení housek
  • muškátový květ
  • sůl
Postup:

Nejprve si připravte nádivky. Postup přípravy u nádivek je prakticky totožný. Nejprve utřete máslo se žloutky a cukrem do pěny. Poté přidejte předem namočené housky v mléku, koření, sůl a na jemno posekaná, předem spařené a oloupané mandle, či předem povařené a posekané kaštany.


Krocana pečlivě umyjte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte krocana ze všech stran, nezapomeňte i uvnitř. Křídla krocana natáhněte dozadu a stehna poté svažte k trupu krocana pevným motouzem.

Poté krocana naplňte předem připravenou nádivkou. Pokud Vám nádivka zbude, vyložte jí vedle krocana v pekáči. Jakmile je krocan naplněn a zašit, nebo sepnut, položte ho do pekáče s máslem.

Za občasného podlévání ho pečte v předem vyhřáté troubě, a to zhruba tři hodiny. Doba také závisí nejen na druhu trouby, ale také velikosti krocana!


Rady, které ocení nejen začínající kuchařka



Někdy se setkáme s tím, že ať se držíme receptu sebelépe, pak hotový pokrm není takový, co do chuti či vzhledu, jako v kuchařské knížce. Kolikrát však není za oním rozdílem vina v kuchařském umění. Jak již to tak bývá, čím více se pokrm dělá, tím ho máte "vychytanější". A tyto vychytávky jsou naprosto k nezaplacení. Co se týká nadívaného krocana, máme pro Vás také pár takových vychytávek.


Krocana vložte do pekáče prsy dolů. Těsně před tím, než bude krocan upečený, otočte ho prsy nahoru a sundejte horní poklop pekáče. Získáte zlatavou kůrčičku.

Jakmile je krocan upečený, hned se do něj nepouštějte. Porcovat ho začněte zhruba půl hodiny po tom, co je hotový. Tak, jako sýry vyndané z chladničky potřebují nějaký čas na "rozvinutí se", tak i krocan po upečení potřebuje svůj čas.


Zvyky a tradice se drží v drtivé řadě kuchyní, a to při nejrůznějších událostech, jako jsou svatby, křtiny, ale také svátky. Nadívaný krocan tak patří k neodmyslitelné symbolice amerických Vánoc. To, že se období vánočních svátků blíží, se pozná nejen na základě nabídky čokoládových figurek, kalendářů a dalších laskomin pro děti. Blížící se vánoční čas se pozná i podle nezbytných kuchařských pomůcek, ke kterým patří například formičky na cukroví, ale také extra velký pekáč na krocana.


Kaštanovník jedlý (stromek k výsadbě) je možné zakoupit zde - klik ...


Zpět k hlavnímu článku - Ovoce ...


1.9.2013
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.