Přání, texty, významné dny - advent, věnec, Vánoce, Velikonoce, tradice, zvyky, dekorace, recepty, květiny, Večerníček, Mrazík, reklama, Kofola, prasátko, smrček, vázání kravaty, taneční kroky, polka, valčík, waltz, korunovační klenoty

Půjčujte si mezi sebou

Půjčky do 500.000 Kč s vynecháním banky

Více zde - klik ...

Počasí Kroměříž - Slunečno.cz

Krásný podzim přichází!

Nejen děti mají rády podzim kvůli kaštanům
Z nich a pak tvoří dekorace pro naše obydlí nebo jen tak pro radost.
Sklízíme úrodu ovoce - jablek , švestek, hrušek, hroznů a děláme si zásobu na zimu.
Oblíbené jsou také pečené kaštany . Nezapomeňte ochutnat burčák :-)

Státní svátky:

28. září

28. říjen

17. listopad

Rádi tancujete? Tak to se určitě zdokonalíte v tanečních
a pak nevynecháte ani jeden ples či bál !
Pro ty, kteří si rádi pospí, určitě ví, že bude opět zimní čas .
Ale raději nespěte na vavřínech a zkuste si letos urychlit cibuloviny pro vánoční stůl !
Protože 2.12.2018 je tu první adventní neděle.

Zavzpomínejme si na ně zapálením svíčky a položením věnce či kytice .
Martin na bílém koni jako vždy nepřijede.
Za to se poohlédněte po Svatomartinském víně ,
ke kterému se výborně hodí vypečená svatomartinská husička .

Kopírování je dovoleno pouze na dotaz!!! Kopírování je dovoleno pouze na dotaz!!!


Líbí se vám moje stránky. Odkaz na uložení zde - klik ...

Svatomartinská husa

12. listopadu 2007 v 14:01 |  Recepty
Alespoň na Martina si má každý dopřát dozlatova upečenou husičku s dvoubarevným zelím (bílé a červené) a ochutnat první vínečko .

Tady najdete recepty:
  1. Pečená svatomartinská husa
  2. Pečená husa s ovocnou nádivkou
  3. Bílé zelí
  4. Červené zelí
  5. Špekové knedlíky
  6. Chlupaté knedlíky
  7. Bramborové knedlíky (lze zakoupit hotový, ale domácí je domácí)
  8. Martinské rohlíky
Svatomartinská husa

1. Pečená svatomartinská husa

Potřebujeme:
  • vykuchanou husu
  • sůl
  • kmín
Do náplně:
  • 6 - 8 ks jablek
  • 6 ks cibule
  • sekanou petržel podle chuti

Postup:
Husu očistíme, odřežeme přebytečnou kůži z krku a zkrátíme křídla na prvním kloubu od trupu. Osolíme, okmínujeme (a to i zevnitř). Husu naplníme krájenými jablky s cibulí (poměr 1:1) a sekanou petrželkou.

Zbylou náplň vložíme i s odřezky do pekáče a podlijeme. Husu lehce propícháme vidličkou, aby šťáva mohla vytéct. Pozor! Nepropichujte i maso, husa by pak byla vysušená!

Pečeme při 180 - 200°C za stálého přelévání vypečenou šťávou až do měkka (cca 2 hod). Je dobré ji přikrýt alobalem.
Potom z ní sundáme alobal. Z husy vyndáme náplň, kterou dáme zpět do pekáče, a ještě při častém polévání husy výpekem (popř. propíchnutím vidličkou), pečeme cca 1 hodinu. Husa musí být vypečená do zlatova!

Pak husu naporcujeme. Podáváme s bílým a červeným zelím a špekovými knedlíky!

Doba přípravy: cca 30 minut bez pečení

Počet porcí: 6 - 8

2. Pečená husa s ovocnou nádivkou

Potřebujeme:
  • vykuchanou husu
  • sůl
  • pepř
Do náplně:
  • 250 g sušeného ovoce (různé druhy)
  • 250 ml bílého vína
  • 200 g bílého pečiva
  • 2 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • 30 g sekaných mandlí
  • sůl
  • cayenský pepř
  • zázvor
  • muškátové koření
  • 850 g meruňkové marmelády (popř. kompotu - pouze meruňky)
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup:

Před samotnou přípravou si nakrájíme sušené ovoce na kostičky a přelijeme ho vínem. Necháme takto odležet asi 1 hodinu.

Pečivo nakrájíme na kostičky a dorůžova je osmahneme na másle. Přelijeme vše mlékem a promícháme. Slijeme odložené ovoce a přidáme spolu s mandlemi ke směsi a promícháme.
Nádivku osolíme, opepříme, přidáme zázvor a muškát.

Husu osolíme, opepříme. Naplníme připravenou nádivkou a zašijeme. Husu dáme do pekáče, podlijeme vodou a přikryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě cca 4 hodiny při 200°C . Nezapomeneme husu opatrně propíchnou! Při pečení často poléváme výpekem.

Do zlatova upečenou husu vyjmeme z pekáče na vyhřátý talíř či mísu. Přiklopíme poklicí! Šťávu lehce poprášíme moukou. Osmahneme. Přidáme meruňkovou marmeládu. Vše promícháme a prohřejeme v ovocnou omáčku.

Husu naporcujeme a přelejeme omáčkou. Podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem!

Tip: Pokud by se nám zdálo, že je výpeku mnoho, tak část odebereme!

Doba přípravy: 5 + 30 minut bez čekání a pečení

Počet porcí: 6 - 8
Bílé zelí
Červené zelí

3. Bílé zelí

Potřebujeme:
  • hlávku bílého zelí (600 - 700 g)
  • menší cibule
  • máslo (nebo sádlo)
  • sůl
  • celý nebo drcený kmín
  • ocet
  • moučkový cukr
  • hladkou mouku

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce osmažíme na másle. Přidáme nakrouhané zelí, promícháme se solí a podlijeme vodou. Přidáme špetku kmínu a dusíme dokud není zelí měkké.

Potom zelí okyselíme octem. Přisladíme cukrem, zaprášíme moukou a povaříme. Ihned podáváme.

Tip: Pro zlepšení chuti přidáme malou naběračku výpeku!

Doba přípravy: 30 minut bez vaření

Počet porcí: 4 - 6

4. Červené zelí

Potřebujeme:
  • hlávku červeného zelí (600 - 700 g)
  • 2 oloupaná jablka
  • sůl
  • celý nebo drcený kmín
  • 0,5 l červeného vína
  • ocet
  • moučkový cukr
  • hladkou mouku

Postup:

Čerstvé zelí nakrájíme na jemno, přidáme na tenko nakrájená oloupaná jablka. Osolíme, okmínujeme a podlijeme červeným vínem. Dusíme do měkka.

Potom zelí okyselíme octem. Přisladíme cukrem, zaprášíme moukou a povaříme. Ihned podáváme.

Tip: Pro zlepšení chuti přidáme malou naběračku výpeku!
  
Doba přípravy: 30 minut bez vaření

Počet porcí: 4 - 6
Doporučená příloha:
  • špekový knedlík
  • chlupatý knedlík
  • bramborový knedlík (ten si můžeme i zakoupit)
Špekové knedlíky
Chlupaté knedlíky 1
Chlupaté knedlíky 2
Bramborové knedlíky 1

5. Špekové knedlíky


Pořebujeme:
  • 8 ks bílého pečiva
  • 100 g slaniny
  • 1/4 litru mléka
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 g uzeného masa (popř. salám)
  • 250 g hrubé mouky
Postup:

Nepříliš čerstvé pečivo nakrájíme na kostičky, v pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu. Přidáme kostičky pečiva, které na slanině osmažíme.

Pak vše zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce, sůl a pepř. Přidáme nakrájené uzené maso, směs promícháme, zahustíme moukou a vytvarujeme menší kulaté knedlíky.

Špekové knedlíky vaříme ve slané vroucí vodě 10 až 15 minut, podle velikosti. Ihned podáváme.

Tip: Lze je jíst se zelím i bez masa!

Doba přípravy: 40 minut bez vaření

Počet porcí: 4 - 6

6. Chlupaté knedlíky

Potřebujeme:
  • 1,2 kg brambor (nové nejsou vhodné)
  • 1 vejce
  • sůl
  • 300 g hrubé mouky
  • sádlo
  • strouhanku

Postup:

Očištěné a omyté brambory nastrouháme na struhadle s malými otvory a necháme asi čtvrt hodiny stát. Poté je přes husté síto scedíme a necháme odkapat.

Přidáme vejce, sůl a za stálého míchání hrubou mouku. Těsto velmi pečlivě promícháme.

Do vroucí slané vody vkládáme ostřejší lžící chlupaté knedlíky. Dáváme pozor, aby se neslepily nebo nepřilepily na dno! Vaříme přibližně 12 minut.

Uvařené chlupaté knedlíky omastíme sádlem a jemně obalíme strouhankou. Ihned podáváme.

Tip: Můžeme podávat i jen s osmahnutou cibulkou!

Doba přípravy: 40 minut bez vaření

Počet porcí: 4 - 6

7. Bramborové knedlíky


Potřebujeme:
  • 1 kg brambor
  • 10 dkg solamylu
  • 12 dkg hrubou pšeničnou krupici
  • sůl
  • 2 celá vejce

Postup:

Oloupané a omyté brambory uvaříme do měkka. Necháme je vychladnout a potom je nastrouháme. Přidáme solamyl, krupici, sůl, vejce a dobře propracujeme.

Pak utvoříme z těsta 4 knedlíky. Lehounce je obalíme v solamylu, aby na povrchu vznikl jen lehký povlak. Do osolené vroucí vody vložíme knedlíky a přiklopíme poklicí.

Knedlíky vaříme 20 minut. Celou dobu dbáme na to, aby se voda stále vařila, stačí lehkým varem. Během vaření nemusíme knedlíky obracet, proto ani poklici nezvedáme.

Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme je na 1 cm silné plátky. Ihned podáváme.

Tip: Budeme-li knedlíky tvarovat dokulata a naplníme-li je uzeným, tak máme brambororové knedlíky s uzeným masem! 

Doba přípravy: 40 minut bez čekání a vaření

Počet porcí: 4 - 6
Martinské rohlíky

8. Martinské rohlíky

Potřebujeme:
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 30 g droždí
  • mléka podle potřeby
  • 1 vejce na potření
Do náplně:
  • nádivka (nejtypičtější je maková s rozinkami, ale může být i jablečná, tvarohová, povidlová, hrušková, ořechová nebo tzv. šimlíková, která vznikne spojením tvarohu a máku)

Postup:

V hrnku s vlahým mlékem přimícháme droždí, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Ten pak vmícháme se zbývajícím cukrem, máslem a žloutky do mouky, vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Těsto vyválíme na tenší plát a nakrájíme na trojúhelníky. Každý naplníme nádivkou. Pak je svineme od nejdelší strany ke špičce a vytvarujeme rohlík do tvaru písmene "C".

Na vymazaný plech poklademe rohlíky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Pečeme do nahnědlé barvy v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Po upečení se nemusí, ale mohou lehce obalit v krupicovém cukru.

Pro ty méně trpělivé existuje i jednodušší recept. Stačí 400 g hladké mouky, 1 hera a 1 šlehačka. Po důkladném promíchání vznikne vláčné těsto, které se vyválí na malé trojúhelníky a plní se stejně jako u předešlého postupu.

Doba přípravy: 40 minut bez kynutí a pečení

Počet porcí: 4 - 6 
Zpět k hlavnímu článku - Svatý Martin - 11. listopad

 10.11.2010
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martin | 11. listopadu 2012 v 19:34 | Reagovat

....Mňááám....    :)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.